Nak Tudung Tahan Lama..? 6 Tips Ni Korang Kena Buat. Mudah Je Rupanya..!

Sharing is caring!

Pasti para hijabi mempunyai banyak koleksi tudung di rumah. Daripada koleksi tudung bawal ke shawl, pashmina, sifon, silk dan sebagainya. Namun selepas memakainya, tahukah anda cara yang sesuai untuk mencuci tudung agar tahan lama, tak cepat rosak dan warnanya terpelihara?

1-Pelembut

Loading...

Sebaiknya rendamkan tudung seketika dalam air suam yang telah dicampur dengan bahan puncuci berbentuk cecair dan bahan pelembut. Bilaskan dengan air bersih sehingga hilang sisa-sisa sabun.

 

 

2-Jangan sental
Ketika mencuci, jangan meramas atau menyental tudung anda dengan kuat. Jika ada kotoran degil, cukuplah sekadar anda mengosoknya dengan tangan.

3-Abaikan mesin basuh
Bagi jenis kain yang lembut, anda tidak digalakkan mencucinya dengan mesin basuh. Walaupun mudah, ia dikhuatiri akan merosakkan kain tudung tersebut. Namun jika anda mahu menggunakan mesin basuh, asingkan tudung daripada bercampur dengan pakaian lain.

Loading...

 

4-Mengering
Ketika mengeringkan tudung, pastikan anda menjemur di kawasan yang redup dan tidak terlalu panas. Jangan terus letakkan tudung di bawah matahari terik untuk mengelakkan warna cepat pudar.

5-Suhu rendah
Ketika mengosok tudung, pastikan suhu sentiasa rendah untuk mengelakkan ia terbakar lalu anda pun menangis. Material jenis sifon dan silk perlu sentiasa berjaga-jaga kerana ia lembut.

6-Gantung
ketika menyimpan, sebaiknya gantung tudung anda. Kebanyakkan dari kita suka lipat dan kadang-kala ia memberikan kesan pada corak tudung.

Sumber: Rojakdaily

 

[ JOM BACA TIPS LAIN YANG AMAT BERGUNA ]

 
‘7 tahun dah pakai, ini tips penjagaan contact lens yang saya amalkan’.
 

Saya sudah memakai contact lens selama tujuh tahun. Ada tak yang lebih lama dari saya? Saya nak berkongsi sedikit tips penjagaan contact lens yang mungkin bermanfaat buat para pengguna tegar contact lens di luar sana.

Pertama, saya nak beritahu yang saya pakai contact lens bukan saja-saja nak pakai tetapi sebab saya rabun! Maklumlah pakai cermin mata ini agak leceh, terutamanya bagi ‘hijabster’.

Bagi yang tidak rabun, sepatutnya bersyukur kerana masih boleh melihat dengan terang lagi nyata. Jadi, tak perlulah pakai sekadar untuk saja-saja atau suka-suka.

Okay, kalau nak pakai sangat, saya kongsikan tips berdasarkan pengalaman saya sendiri.

1. Sebelum pakai contact lens, tangan perlu dicuci bersih terlebih dahulu. Seeloknya guna air sabun dan bilas, cuci. Kalau rasa pedih-pedih, cuci semula contact lens. Mungkin masa ada bulu-bulu degil yang melekat di tangan.
2. Selepas letak contact lens dalam mata, titiskan air Renu khas untuk mata bercontact lens. Botol dia sama dengan botol eye glo/eye more.

3. Biasa kita dengar pakai contact lens maximum 8 jam. Jadi, selepas balik dari kenduri, cepat-cepat buang, cuci dan rendam dalam bekas contact lens semula.

4. Air Renu/apa-apa jenama untuk rendam contact lens wajib ada. Jangan sesekali menggunakan air paip. Ingat itu! Air paip takkan sama dengan air contact lens.

5. Contact lens hendaklah sentiasa dicuci. Nak cuci contact lens ada caranya. Bilas dengan air contact lens paling kurang tiga kali. Rujuk video agar lebih faham.

6. Bila contact lens dah ditanggalkan, jangan biarkan mata begitu sahaja. Titiskan dulu dengan Eye Glo agar mata tidak merah dan kering. Saya guna botol warna ungu.

Kalau mata rasa pedih-pedih sampai berair, itu tandanya sebelum itu awak dah bedal sambal belacan. Memang susah nak hilang di tangan walaupun dah basuh dengan sabun. Semoga bermanfaat.

Sharing is caring..share laa..

Sharing is caring!

Loading...