[6 FOTO] RUMAH YTL DAMANSARA DIDEDAHKAN BUAT PERTAMA KALI HANYA SELEPAS PENGASASNYA MENINGGAL DUNIA. KORANG TENGOK MESTI TERNGAGA..!

Sharing is caring!

RUMAH YTL Bukit Damansara

Kaedah Peremajaan Yang Benar-benar Berkesan!
Beberapa hari lalu, pengasas YTL Corporation, Tan Sri Yeoh Tiong Lay menghembuskan nafasnya yang terakhir. Beliau adalah orang ke 7 terkaya di Malaysia kalau ikut ranking Forbes.

Sekarang ni bisnes YTL diuruskan oleh anaknya, Tan Sri Francis Yeoh.

Loading...

Nak tengok rumah dioarang? Pada yang belum tahu, meh aku tunjuk. Lokasinya kat Bukit Damansara.

Actually konsep rumah besar yang ‘agak pelik’ ini direka oleh sebuah firma arkitek dari Paris, Jouin Monku pada tahun 2003 dan siap sepenuhnya lima tahun kemudian.

Usia 50 Tetapi Kelihatan Seperti 30? Apa Rahsianya?

 

Loading...

 

Untuk lanskap je tanggung jawab tu diserahkan kepada syarikat Officina del Paesaggio dari Lugano, Switzerland manakala firma L’Observatoire, dari New York, USA menguruskan lampu-lampu dan pencahayaan.

Kediaman ini ada SEMBILAN bilik tidur, DUA bilik keluarga, perpustakaan, 21 buah tandas, gereja dan macam-macam lagilah.

 

 

 

Mendiang Yeoh (kanan) dan anak dia Francis
Memang tak macam rumah biasa-biasa dekat Malaysia ni..

Credit FB Syahril a. Kadir
Keluarga Dukacita Atas Pemergian Tan Sri Yeoh
Keluarga Dukacita Atas Pemergian Pengasas YTL

KUALA LUMPUR – PENGASAS KUMPULAN YTL, TAN SRI YEOH TIONG LAY MENINGGAL PADA USIA 88 TAHUN, HARI INI.

Ahli keluarga mendiang dalam kenyataan berkata, mereka bersedia menerima kunjungan saudara dan rakan yang ingin memberikan penghormatan terakhir bermula jam 7 malam esok di alamat No 2 Lorong Buloh Perindu 1, Damansara Heights, Kuala Lumpur.

Menurut kenyataan itu, perhimpunan ahli keluarga dan kenalan juga akan diadakan pada Khamis, Jumaat dan Sabtu pada jam 8.30 malam.

Pengebumian pula akan diadakan pada Ahad bermula jam 10 pagi dan kemudian bertolak ke Nilai Memorial Park pada jam 12 tengah hari.

Ahli keluarga mendiang turut menzahirkan dukacita di atas pemergian bilionair itu.

“Kami sangat sedih dengan kehilangan ketua keluarga kami, Tan Sri Dr. Yeoh Tiong Lay, tetapi akur bahawa dia kembali ke pangkuan pencipta.

“Kami adalah generasi keempat yang mempunyai keistimewaan merasai kehadirannya selama 88 tahun dan dia benar-benar akan dirindui,” kata ahli keluarganya dalam kenyataan itu.

Yeoh mengasaskan YTL pada 1955 sebagai syarikat pembinaan kecil. Syarikat itu menjadi konglomerat terbesar Malaysia dengan menjalankan perniagaan merangkumi teknologi, hotel, utiliti, pembinaan dan pengurusan harta.

Menurut Forbes, Tiong Lay mempunyai harta bersih berjumlah AS$2bil (RM8.2 bilion) menjadikannya ketujuh terkaya di Malaysia. – MYNEWSHUB.CC

Sharing is caring!

Loading...