Wanita Dijangkiti Penyakit Oral Herpes Selepas Cuba Gincu ‘Tester’ Di Butik Terkenal

Sharing is caring!

 

Seorang wanita di California menyaman sebuah gedung yang menjual alat kecantikan kerana mendakwa di dijangkiti penyakit herpes oral selepas mencuba gincu sampel di gedung tersebut yang terletak di Los Angeles.

Loading...

Herpes oral merupakan sejenis penyakit yang menyebabkan bintik-binti seperti kudis tumbuh di bahagian bibir, gusi, lidah dan dalam pipi. Penyakit ini boleh berjangkit melalui air liur atau kulit yang telah dijangkiti.

Mangsa, Elena Davoyan, mendakwa dirinya tidak pernah menghidapi penyakit tersebut sebelum ini dan menyelar butik alat kecantikan tersebut kerana gagal mengeluarkan sebarang amaran tentang risiko apabila menggunakan produk sampel mereka.

Elena juga dipercayai mendakwa butik tersebut tidak mengambil langkah kebersihan untuk mengelakkan kepada jangkitan herpes seperti menyediakan swabs pengelap atau berus penyapu lipstik yang lain.

Sementara itu, pihak butik berkenaan telah mengeluarkan kenyataan bahawa keselamatan pelanggan yang datang ke butik mereka adalah menjadi perkara yang diutamakan pihak mereka.

“Adalah menjadi dasar kami untuk tidak memberi komen mengenai sebarang hal berkenaan tindakan undang-undang, namun, kesihatan dan keselamatan klien kami adalah yang paling utama. Kami sangat mengambil kira tentang kebersihan dan sentiasa mengamalkannya di gedung-gedung kami.

Sumber- TheSun

 

Loading...

ARTIKEL BERKAITAN

 
9 Tips Hilangkan Bibir Hitam, Walaupun Tak Merokok.

“Menyesal betul, kenapalah aku ikutkan sangat tabiat merokok. Kan bibir dah jadi hitam. Ish nampak hodoh jadinya. Aduhai, kenapalah sekarang baru sedar diri bila semuanya dah terjadi. Dahlah aku ada interview kerja petang ni. Ada ke tips hilangkan bibir hitam ini dalam masa semalaman?”

Memang kebiasaannya bibir hitam dikaitkan dengan tabiat merokok. Nikotin di dalam rokok dikatakan punca bibir hilang warnanya hingga kelihatan hitam.

Namun, tak semua mereka yang mempunyai bibir hitam disebabkan oleh merokok. Ada juga wanita yang mengalami masalah bibir hitam disebabkan oleh masalah kulit sensitif. Disebabkan masalah itu, mereka kurang keyakinan diri akibat sering dipandang serong oleh orang lain.

 
Foto Kredit: wikihow.com

9 TIPS HILANGKAN BIBIR HITAM, WALAUPUN TAK MEROKOK

Jadi bagi mereka yang menghadapi masalah ini, bolehlah cuba merawatnya dengan cara di bawah:

1. KURANG PENGAMBILAN KOPI
Elak mengambil kopi atau teh secara berlebihan kerana bukan sahaja bibir bertukar jadi hitam malah menukarkan gigi menjadi kuning.

 

Amalkan pengambilan yang sederhana setiap hari.

 
minum kopi semasa hamil

2. KURANGKAN DARI TERKENA PANCARAN MATAHARI TERIK
Seperti kulit, bibir juga mempunyai pigmen melanin. Apabila sering terkena pancaran matahari terik, bibir boleh berubah warnanya.

Pastikan sapu produk penjagaan bibir sebelum keluar rumah.

Women, Healthy Lifestyle, Sun.
3. PERIKSA LIPSTICK YANG DIGUNA
Pastikan anda mengguna lipstick yang mengandungi butterShea butter, minyak jojoba atau vitamin E kerana bahan-bahan ini melindungi bibir dengan melembapkannya.

Ini kerana ada lipstick yang jika dipakai berterusan boleh menyebabkan kerosakan pada pigmen di bibir dan menyebabkan bibir bertukar warna.
tips ibu muda

4. GUNA LIP MAKEUP REMOVER YANG BERKUALITI
Sebaiknya guna lip makeup remover yang berkualiti kerana ia mencegah bibir daripada kering.

Pastikan ia mengandungi minyak almond, minyak zaitun ataupun minyak kelapa.
petua menghilangkan parut

5. BUAT SKRUB BIBIR
Letak sedikit Vaseline pada berus gigi dan berus perlahan-lahan pada bibir.

Ia akan membuang sel-sel mati yang rosak atau kering daripada bibir sekali gus mencantikkan bibir.
petua merahkan bibir

6. KULIT SENTIASA LEMBAP
Minum air dengan kerap untuk memastikan kulit sentiasa dalam keadaan lembap dan tidak kering.

Apabila kulit kering, bibir juga mendapat kesan yang sama. Ini boleh menyebabkan kulit menjadi hitam.
kesan kurang minum air

7. ELAK DARI AIR BERKLORIN
Tips hilangkan bibir hitam ini mungkin ramai yang tak tahu. Sebenarnya, air klorin juga bertindak mengurangkan pigmentasi dalam bibir.

Jadi, pastikan anda membilas bibir anda dengan baik jika anda pergi berenang.

'Swimming' kalau ada masa
8. URUT SELALU
Bibir yang selalu diurut akan menjadi tebal dan kekal merah.

Caranya, ambil satu kiub ais dan letak dalam kain lembut. Urut ke bibir selama lima minit setiap hari.

Boleh juga gantikan ais dengan Vaseline atau madu.
tips hilangkan bibir hitam

9. GUNA CARA SEMULA JADI UNTUK HILANGKAN WARNA GELAP
Ada banyak bahan semula jadi yang boleh digunakan sebagai tips hilangkan bibir hitam antaranya:

Sapu yogurt atau krim pekat atau kedua-duanya
Tambah sedikit gula pada minyak zaitun extra-virgin dan sapu pada bibir seminggu sekali
Sapu gel aloe vera

petua merahkan bibir

SIAPA TAK NAK BIBIR YANG MENAWAN, BUKAN?
Jadi, amalkanlah tips hilangkan bibir hitam ini supaya bibir anda kelihatan muda remaja dan kembali menyerlahkan warna kemerahan. Apatah lagi rosy lips yang sentiasa jadi idaman semua wanita.

Tak payah pakai gincu tebal lagi!

Sharing is caring!

Loading...