[Viral] Siapa Curi BITCOIN RM261 Juta..? Ikuti Pembongkaran Dari HarianMetro.

Sharing is caring!

Apa Itu Bitcoin ?

Bitcoin adalah matawang digital yang digunakan di internet dan sistem pembayaran digital yang pantas. Ia boleh dihantar dari satu individu kepada individu lain melalui website di internet tanpa melalui bank (seperti p2p) . Ini bermakna kos penghantaran wang adalah lebih mudah, cepat dan murah.

Loading...

Matawang digital tunggal ini boleh digunakan di seluruh dunia oleh sesiapa saja tanpa perlu tertakluk kepada sebarang jenis matawang dunia. Matawang ini juga tidak boleh dibekukan kerana ia tidak melalui mana-mana bank.

Bagaimana Bitcoin Bermula ?

Matawang ini dicipta oleh seorang yang hanya dikenali dengan nama Satoshi Nakamoto yang dipercayai berbangsa Jepun. Ada yang menyatakan Satoshi Nakamoto adalah satu watak yang tidak wujud sebenarnya. Watak ini diwujudkan untuk melindungi individu atau kumpulan sebenar yang mewujudkan matawang ini.

Bagaimana Mendapatkan Bitcoin ?

Bitcoin ini boleh dicipta melalui satu aplikasi yang dipanggil Bitcoin Miner. Dengan membuat ‘kerja’ di situ anda akan diberikan Bitcoin. Kerja bermaksud membuat aktiviti teknikal yang memakan masa.

Bagaimana Bitcoin disimpan ?

Loading...

Bitcoin disimpan dalam Bitcoin Wallet, website seperti bank online atau paypal yang biasa anda gunakan. Anda juga boleh gunakan Bitcoin Wallet ini untuk menghantar dan menerima duit. Penghantaran dan penerimaan adalah berdasarkan kepada alamat email dan password anda.

Apa Yang Boleh Dibeli dengan Bitcoin ?

Kebanyakkan kedai-kedai online di internet sudah mula untuk menerima pembayaran melalui Bitcoin. Buat masa ini anda boleh membeli games, t-shirt, alat musik, alat mainan, ebook dan jutaan barangan lain.

PASARAN cryptocurrency, NiceHash hari ini mengesahkan bitcoin bernilai hampir $64 juta (RM261.3) dicuri susulan godaman keselamatan dompet bitcoin miliknya.

Ketua Pemasaran NiceHash, Andrej Skraba berkata, godaman itu satu serangan “sangat profesional dengan kejuruteraan sosial yang canggih.”

Katanya, kira-kira 4,700 bitcoin bernilai $63.92 juta (RM261 juta) pada harga pasaran semasa hilang.

Syarikatnya kini bekerjasama dengan pihak berkuasa tempatan tetapi enggan memberi maklumat lanjut.

Terdahulu, NiceHash yang berpangkalan di Slovenia berkata, operasinya dihentikan selama 24 jam bagi menyiasat godaman itu.

NiceHash adalah pasaran mata wang digital yang memadankan individu sanggup menjual waktu pemprosesan menerusi komputer mereka sebagai pertukaran untuk mata wang digital bitcoin.

NiceHash turut menasihati penggunanya supaya menukar kata laluan mereka sementara mereka masih mencari punca kejadian itu.

“Kami memahami anda mempunyai banyak soalan dan kami meminta kesabaran dan pemahaman ketika menjalankan siasatan bagi mengetahu punca dan penyelesaian sesuai untuk masa depan perkhidmatan ini,” katanya dalam satu kenyataan.

Sumber : HarianMetro

Sharing is caring!

Loading...